Follower

Ahad, 8 Mac 2015

mula berjinak dalam bisnes... AIR KOTAK DELITE BORONG MURAH

haii... assalamualaikum semua.....

lama sangat dah x berblog... rindu rasanya nk berblog2....
sekarang suke sangat dlm bisnes xtau kenapa myb sebb asik mengajar pasal marketing dan selling kat student n baru timbul kesedaran pasal nk berbisnes....actually idea utk berbisnes datg bilamana sy buat discussion dgn student bisness ape yg diorang nak ceburi bila dah habis belajar nanti.... then tibe2 ade sorang student tanya klu diberi peluang bisnes ape yg madam nak ceburi terus tergamam... xtau nk ckp bisnes per.. then fikir punya fikir samapai x dapat nak lelapkan mata malam tu g dapaur nk minum air ternampak air kotak... then terfikir mase kawen susah sgt nk cari air kotak...lg2 yg murah.... lepastu masaalah nk mengangkut air kotak lagi.. transport charge dah berapa....nk angkat air kotak secotton  berat... ni lgi klu bercotton2 mcm majlis kawin dlu jenuh nk mangangkat sampai sakit pinggang.. then timbullah idea utk buat bisnes air kotak....so bermulalah cetusan idea utk berbisnes air kotak.... sebb teringat sedara belah suami punya sedara.. xtau nk panggil ape.. hihihihi... mintak tlg dapatkan airkotak utk majlis anak die.. so just tlg2 mcm tu jer.. then lpas tu dapat idea tu nk gunekan segala maklumat dan knowledge yg ade utk berbisnes air kotak ... so dah beberapa hari jumpa ngn student then terus mention nk bisnes air kotak.... bukan main gelak sakan diorang bile first time dgr sy ckp nk bisnes air kotak.... dlm hati lawak sgt ker bisnes air kotak...then explain kat student baru diorg perasan pasal advtge bisnes air kotak ni... hurmm... tpi actually balik fikr lg sbb malu dgn perceiption org.......then last2 buat decision biaq pi la org len nak ckp n fikir ape pon janji rezki halal... so  bisnes yg sy ceburi adalah bisnes air kotak  deal direct dr kilang.... nampak macam sunyi n xbest bunyinye... tpi seriously aku suke... kne ade ssm... even untung x banyak tpi boleh la beli minyak wangi gucci  5 ke 6 botol... hehhehe...  dah alang2 cerita pasal air kotak ni meh nak promote air kotak sy jual... selalu sy jual air kotak ni utk majlis2 tertentu spt kenduri kahwin, berkhatan, event2 di sekolah, koleh n universiti, kenduri akikah n cukur jambul dll. dibawah adalah details mengenai air kotak yg sy jual.


  • jenama DELITE...
  • ade air kotak kecik (normal)bersize 250ml dan air kotak besar 1 litre
  • flavours ade perisa oren, mangga,laici, tebu, crysanthemum, blackurrant, epal, kundur kranberi epal n minuman buah campur...dll. 
  • so if nk order byk boleh mixed flavours   


UTK SIZE 250 ML (AIR KOTAK SIZE KECIL YG STANDARD)

Harga Untuk 1 Carton= RM 19.20/carton @ 24 kotak = RM 0.80 sen 1 kotak
Harga Untuk 50 Carton = RM 18/carton @ 1200 kotak =RM 0.75 sen  1 kotak

Harga Untuk 100 Carton= RM 17.52/carton @ 2400 kotak = RM 0.73sen  1 kotak
Harga Untuk 250 Carton = RM 16.8/carton @ 6000 kotak =RM 0.70 sen  1 kotak

UNTUK SIZE 1LITRE (AIR KOTAK SIZE BESAR)

Harga Untuk 1 Carton= RM 24/carton @ 12kotak = RM 2 1 kotak
Harga Untuk 50 Carton = RM 22.20/carton @ 600 kotak =RM 1.85 sen  1 kotak

Harga Untuk 100 Carton= RM 21.60/carton @ 1200 kotak = RM 1.80sen  1 kotak
Harga Untuk 250 Carton = RM 21/carton @ 3000 kotak =RM 1.75 sen  1 kotak

****Kos Penghantaran insyaallah free charge utk klang valey. luar dr kawasan selangor kos penghantaran atas perbincangan. tq.

Untuk segala pertanyaan lanjut sila Hubungi 

Puan Sal:  0143184691 (Sms/ WhatsAp)

salcute_salcute@yahoo.com/ salasiah87@gmail.com

Khamis, 14 Mac 2013

setelah sekian lamemenyepi.. kini coretan hatiku kembali..=)

dah dekat sethun dah x update blog... rindu rasenyer tuk mencoret cerita sendiri.... banyak sangat cerita dlm mase sethun ni... terlmpau byk pengalaman yg dilalui.... kadang2 rase give up tuk hadapi masalah yg datang... kadang2 rase mcm happy yg teramat.... tpi ape pon.... hanye allah yg tau ape yg aku rase sepanjang tempoh sethun ni....nampak mcm singkat mase sethun tpi aku rase lame sgt...  ok.... perkembangan terbaru cik sal sekarang dah tender resignation letter kat cimb minggu lepas... coz dapat offer kerja kat tempat len....actually terlampau byk pilihan yg datg...so kne buat pilihan yg betul.... ape pon... happy dgn hidup sekrg.... cume ade benda yg sellu mngganggu hari2 aku... tpi aku kuatkan hati..., sebb aku percaya allah adil... die bgi kite rase susah, sedih, kecewa... seblum datangkan pelangi yg cantik dan indah dlm hidup seseorang.. aku percaya semua tu... hope ade sinar baru menerangi hidup yg aku rase agak kusam dan gelap... kenape agaknyer aku rase jiwa aku kadg2 kosong aku pon x tahu... myb sebb aku x dapat capai ape yg aku inginkan lgi... insyaallah 1 hari nnti mase tu akan tibe....=) doakan aku jdi someone yg berjaya didunia n akhirat kelak....=))





nih pic terbaru aku yg chubby... berkilo2 lemak aku ternak hehehhe..=P



aku rase sampai sini jer jari aku dapat bertahan tuk menaip....jari2 ni rase letih..hahahhaha boleh plak mcm tu kan..xpla... nnti2 aku update k...=)

Rabu, 20 Jun 2012

langkah kecil merubah perjalanan hidup

Lama sangat dah x updated blog... banyak sangat kerja kena uruskan sejak kerja kat RHB bank... sabtu ahad pun kene kerja... banyak pengalaman yg aku lalui sejak kerja di RHB.. banyak benda buat aku sedar... betul kata orang bila kite kerja dgn duit titik peluh sendiri baru kite akan hargai setiap sen duit kite...betapa susahnye nak cari duit.... tibe2 rase sedih sangt2 sebab dulu selalu time belajar xpernah appreciate duit yg parent bg n belanja bukan2... kesian mereka.. penat lelah mereka kita tak tahu malah menghabiskan duit mereka... bile kerja kat sini rasa diri ni sedikit matang... dah tahu mcm mane nak deal dgn kekawan n customer yang berbeza2 perangainya... kita dapat tahu mane kawan..mane lawan...so bagi aku pengalaman betul2 beerti yg mengajar kita tentang banyak perkara.. bagi aku.... mungkin tak semua orang suke mengingati babak2 yg dilalui dalam kehidupan....dan setiap babak mengandungi kisah suka dan duka kehidupan.... dan ia juga boleh di jadikan satu bahan rujukan di hari yang akan datang... mungkin kita tak sedar yang pengalaman itu adalah sesuatu yang amat berharga pada kita. kita ini ibarat mcm seorang pelakon yg membawa watak masing2 di atas pentas dunia... x semua orang akan membawa watak yg sama... dan setiap manusia akan melalui setiap babak dengan cara yg tersendiri.. "kekadang sebuah langkah yang kecil akan mengubah seluruh perjalanan hidup kita" aku suka kat ayat ni...aku ambil dari sebuah drama melayu... ape yang aku paham tentang ayat ni...ia menyatakan bahawa kita tidak sepatutnya mengambil jalan mudah untuk membuat keputusan atas satu perkara yang kecil bagi kita... jadi ingatlah segalanya2 di tangan kita dan kita akan memperolehi kemenangan dan habuan dari setiap perkara yang kita lakukan.... dan sama2 lah kita berdoa supaya kita tabah melalui setiap kisah dan babak kehidupan kita....dan kita harus ingat! kita takkan selamanya berada di atas dan kita tak selamanya akan berada di bawah, adakalanya kita akan jatuh dan naik bila2 masa so sama2 lah kita berusaha dan memperbaiki setiap kelemahan yang kita ada dan bersiap sedia dengan segala ujian tuhan....sama2 lah kita berdoa semoga segala urusan kita di permudahkan,insyaALLAH.. Ya Allah .... bukakan pintu hati ini Agar dapat selalu ingat pada-Mu Tuhanku .... jangan engkau menjauh Karena aku tahu akulah yang melupakan-Mu terimalah maaf ini Rabb ...agar hamba dapat tersenyum dgn Segelintir anugerah kesempatan dan sisa nafas yg engkau berikan.

bye2 RHB... hello CIMB...=)

haiiiii semua.....=)) lame dah xupdate blog.... sekrg cik sal bz kerja kat RHB.... bulan depan dah xde dah kat RHB bank... joint CIMB bank plak coz dapat offer lgi better...senang citew benefit die la...=)) hehehhe... so sesape yg kerja kerajaan or badan berkanun yg nk apply for persoanal loan boleh contact cik sal aek... hehehhe... =)email: salcute_salcute@yahoo.com/ 0143184691

Isnin, 19 Disember 2011

petua hilangkan pening kepla

salam... hai semua.... harini cik sal nak cakap pasal petua utk hilangkan pening kepala... korunk tentu pernah rase sakit kepala kan sameaada bahagian atas, tengah tepi, belakang or mane2 bahagian kepala terasa berdenyut-denyut kan, or terasa pening-pening lalat secara tiba-tiba? sebnye banyak cara nk hilangkan pening kepala.... ni antara yg sllu cik sal wat bila pening kple....

1. ambil daun bunga raya n blend.... then sapu keseluruh kepala... resultnye kple rase sejuk n segar npning kple hilang dan rambut jdi hitam bersinar... yg nie kira 2 in 1 result la... heheheh...ni my mom yg sellu tolong blend kan.. mmg mujarab... tq ibu...=)

2. Amek daun sawi then tumbuk sampi halus n kemudian campurkan dgn sedikit garam..... Kemudian gosokkan pada dahi...

3. amek koyok then tampal kat kpla... letak minyak angin mcm tiger balm or minyak kapak.... then makan panadol n tido... hahahhaha.... yg nie cara sellu cik sal wat.. hehhehe... cik sal percaya ramai atra korunk yg wat cara nie kan... hehehhehe....

4. stop fikir benda2 yg boleh memeningkan kple n blh wat kite stress.... mcm kerja or assignment.....

5. Mandi dengan cara menyiram air ke bahagian kepla n seluruh tubuh..... lakukan berulang kali..... time nie akan rase sedikit release.....

6. Tekan dua titik pressure di bagian belakang leher yang berjarak kira-kira dua inci, terletak tepat di bawah tengkorak, satu sampai dua minit.... rasa lah lega ckit kple tu...... huhu....

7. amek bawang putih n hiriskan n letak d tepi dahi n biarkan...... org kata bawang putih boleh hilangkan bisa sakit kepla... hehehheh...seeloknya biar jew sampai pening tu hilang.... huhu...

8. tumbuk lada hitam hingga lumat .. pastu, campurkan dengan air asam jawa ... akhir sekali hiris bawang merah ... campurkan semua bahan-bahan tadi ke dalam satu bekas ... ramaskan bawang merah tadi hingga hancur dan bersatu dengan lada hitam dan air asam tadi ... kepekatan air asam bergantung pada kemahuan masing-masing ... kemudian, letak di kulit kepala yang sakit tadi ... sambil di urut kepalanya ... buat sehingga seluruh kulit kepala kena dengan bancuhan air lada hitam tadi... then tido... confirm ok.....=)

Rabu, 14 Disember 2011

petua lembutkan kulit




Saya ada petua untuk dikongsi dengan semua para pembaca. Mesti semua orang minum teh kat rumah kan? Siapa yang tak minum teh, okay boleh stop baca. Teh atau tea ada anti-oksidan yang boleh mengekalkan keremajaan kulit. Yang ni saya tahu dari Ibu saya so kalau salah info, sorry korang :)

Okay step pertama basahkan anggota badan dengan air.

Step kedua koyakkan uncang teh, teh boh, teh lipton.

Kalau uncang teh cantik macam ni, nak buat air pon sayang

Step ketiga, letak serbuk teh atas tangan dan gosokkan secara perlahan-lahan pada badan. Kalau nak gosok pada muka, gosok macam buat bulatan dan perlahan-lahan. Jangan kasar-kasar nanti sakit.

Step ketiga, untuk bahagian berdaki memang terbukti BERKESAN! Tapi kena gosok kuat biar daki tanggal.

Step keempat, bilas badan, muka dan tempat berdaki tadi dengan air bersih.

Step kelima, nikmati kelembutan kulit mengalahkan bayi.

HAPPY TRYING PEOPLE!!